om_1

Jag minns hur jag som barn i början av 1960-talet sprang runt i stadsparken i Nässjö och plockade ruggade fjädrar efter gäss och änder. Men också hur jag smög omkring den stora inhängnaden i samma stadspark och spanade in de ruggade fjädrarna som påfåglarna hade släppt och som jag sedan kämpade för att peta fram till nätet med hjälp av långa videslanor. Ett annat tidigt minne som etsat sig fast var när min far plockade bort samtliga ving- och stjärtpennor från en tågdödad ormvråk som jag och min yngre bror fick dela på.

Ja, det var nog så det började, det som lade grunden till mitt fågelskådande och fjädersamlande. Ett samlande som under barndomen till största delen drevs av estetiska skäl och utan ambitioner om ordning och systematik.

Det var först när jag 1978 flyttade ner till Kalmar och började skåda på Öland som jag återupptog mitt, sedan tonåren vilande fjäderintresse. Ölands isolerade talldungar visade sig vara rena guldgruvan för en fjädersamlare. Här stötte jag ständigt på fjäderhögar efter uppätna fåglar av en mängd olika arter. Efterhand som jag lyckades identifiera fjädrarna stärktes mitt intresse och en vilja att samla och arkivera fynden växte fram.

Från att ha förvarat dem i kuvert i kartonger, började jag att limma upp fjädrarna på pappersark, vilka sedan plastades in. I samband med sorteringen och genomgången av alla kuvert, kasserades mycket av det gamla materialet på grund av insektsangrepp. Men med hjälp av den nya arkiveringsmetoden, ökade överblicken av materialet och även eventuella angrepp kunde avstyras tidigare.

om_2

Åren gick och samlingen utökades alltmer. Snart insåg jag att den omfattade förhållandevis många olika arter och bland vissa av dessa, även intressanta dräktvariationer. Tanken på att visa och sprida det jag visste om fjädrar började gro.

Under 1990-talet skrev och illustrerade jag därför en del fjäderbestämningsartiklar som publicerades i Ölands Ornitologiska Förenings tidskrift Calidris. De mottogs väl av både ornitologer och allmänt naturintresserade, men samtidigt insåg jag att ämnet var i smalaste laget för någon mer omfattande publicering. Därmed fick vidare planer vila. Åtminstone tills vidare.

För några år sedan började dock tankarna om att ”göra något med” fjädersamlingen åter att aktualiseras. Kanske berodde det på att jag med ålderns rätt börjat fundera på vad som ska hända med fjädrarna när jag slutat vandra i talldungarna på östra Öland. Mina barn är inte intresserade och tanken på att allt insamlat och dokumenterat material en dag bara skulle kastas, kändes inte särskilt lockande.

Därför kändes det angeläget att sprida det samlade referensmaterialet, som fjädersamlingen trots allt utgör, till andra. Frågan var bara hur.

Men så en dag fann jag ett intressant alternativ. Nämligen att skapa en hemsida där fjädersamlingen presenteras med mängder av bilder och med illustrativa textkommentarer. En hemsida som ska vara lätt att hitta och där det ska vara möjligt, att utifrån bilder och text, själv kunna artbestämma fjädrar.

Eftersom jag själv inte är särskilt hemma i datorvärlden talade jag med min son Olle om mina planer. Han gick då nämligen en gymnasieutbildning med medieinriktning och blev genuint intresserad av mitt stundande projekt. Vi satte igång genast!

Kontaktuppgifter

Mail: jan.akerman@hotmail.com
Telefon: 0766336100
Adress: Malmgatan 16, Stora Frö – 38660 Mörbylånga

Gå till Startsidan | Artgrupper | Fjäderbestämning

Kommentarer

  1. Thord Holmqvist

    Hej
    Fann din sida då jag själv fann en Stor fjäder och undrade om man kunde artbestämma den.. verkar vara fullt möjligt dock fanns det ingen möjlighet att beskriva den på 80 tecken i Forumet..
    Kan även skicka bild men hur..
    Verkar vara en lovande sida!
    VH Thord

  2. David Landbecker

    Hej!
    Tack för spännande webb-plats.
    Jag har letat efter böcker eller sajter om hur man konserverar just fjädrar.
    Har inte hittat någon.
    Har du några tips på sajter eller tryckta böcker som behandlar fjäderbevaring?
    David L

    1. admin Article Author

      Hej!
      Kul att du hittat fjäderguiden innan den har blivit officiell! Beträffande din fråga har jag tyvärr inget bra tips. Problemet är den ständiga kampen mot insektsangrepp som är svårhanterlig. Det jag har kommit fram till är att förvara fjädrarna lufttätt. Helst lnplastat
      efter en ”dusch” radar. Ett annat tips är att kontinuerligt, kanske varje år eller efter behov, frysa ner fjädrarna rejält. Men det är en ganska omständlig hantering, särskilt om samlingen är omfattande.
      Bästa hälsningar!
      Janne

  3. Erik Brimse

    Hej!

    Hittade din hemsida på nätet och blev nyfken. Hur är planen med uppbyggnaden av hemsidan? Kollade lite efter rovfåglar men hittade inga där. Såg inte heller ditt namn på Om-sidan. Spännande att följa fortsättningen.

    MVH / Erik Brimse

  4. Roger Loberg

    Hej! Jag är relativt ny i fågelskådningens sfär. Ett intresse jag har är att kunna identifiera fåglar på upphittade fjädrar. Hittade denna guiden, men hur kommer man in i den? Hur sker inloggning?
    Mvh Roger Loberg